IMG 3598

Tezhip ve Minyatür

Tezhip Nedir?

Tezhip Arapça kökenli bir kelime olup manası altınla süslemektir. Kutsal yazma eserler başta olmak üzere hüsn-ü hatların geleneksel Türk ve İslam motifleri kullanılarak kendine has tekniğiyle süslenmesine tezhipleme veya tezyinat denmektedir. Günümüzde artık tezhiplenmiş eser tek başına levha olma özelliği kazanmıştır.

Minyatür nedir ?

Minyatür sanatı mana olarak kitap resimlemektir. Tarih boyunca savaşlar düğünler mitolojik hikaye ve günlük hayattan anlar dönem sanatçıları tarafından perspektif kullanmaksızın basitçe fakat kendi içinde derinliği olacak formda yazınsal anlatıma eşlik edecek şekilde resimlenmiştir. Günümüze doğru modernleşen bu sanat dalı bazen postmodernizme doğru da kaymış, sanatçılar tarafından özgün bir anlatı sanatı olmuştur.

Tezhip ve Minyatürün Tarihi Süreci ?

İki disiplininde tarihi süreci Osmanlı öncesine dayanıyor. Zaten süslemek insanlık tarihi kadar eski. Geleneksel türk ve islam sanatları, türk tarihi ve sonrasında islam tarihinin gelişimi ile paralellik kazanarak varlığını sürdürmüştür. Medeniyetlerin yükselmesi ile sanat zirveye ulaşmış, gerilemeleriyle de sanat zaman zaman deforme olmuş yakın yüzyıllarda ise 18.yy sonrası batılılaşmanın etkisiyle yeni motif ve sistemleri dâhil olmuştur. Şimdi modern sanat ve geleneksel sanatlar kol kola yeni söylemler geliştirmekte çağa ayak uydurarak geçmişin de izlerini günümüze taşımaktadır.

Levn nedir ?

Levn , renk boya manasındadır. Renkle tonun ayırt edici özeliği manasına da gelmekle beraber bir şeyi bir olayı diğerinden ayıran alamet anlamı da bulunmaktadır.

Levn Sanat Atölyesi Ve Kursiyer Sistemi ?

Atölyemiz İzmir Hisarönü Kızlarağası Hanında üst katta yan yana iki dükkândır. Dükkânın bir tanesi ebru atölyesi diğeri tezhip ve minyatür atölyesidir. Atölyelerimiz aynı zamanda satış yaptığımız galerilerimizdir. İcazetli ebru sanatçısı Fatma Sarıbaş ile bu yolculuğa beraber çıktık. Kendisi de 13 yıldır ebru sanatıyla hayatını sürdürmektedir.

Atölyemize kursiyer alırken yetenekli ya da yeteneksiz olarak dikkate almıyoruz. Dikkat ettiğimiz tek nokta dersi alacak kişinin bu sanatları görsel olarak bilmesi ve hatta mümkünse âşık olmasıdır. Teknik bilgileri alan öğrenci ( kalem tutmayı yeniden öğretmekle başlıyor her şey ) hayallerini de zengin tutarak kendi hayatına bir değer katmış oluyor. Tezhip ve minyatür öğrencisinden beklediğimiz en önemli şey evde çalışmayı sürdürmesidir. Aksi takdirde eğitim çok yavaş ilerler ve istenilen sonuca geç varılır. Eğitim süreci ders almaktan vazgeçtiği zaman biter. Çünkü her sanat dalı gibi geleneksel sanatların da sonu yoktur. Öğrenme süreci sonsuza kadar devam eder. Öğrenciler hayalleriyle gelir biz, o hayalleri hangi teknikle nasıl fırçaya dökeceğini ve nasıl renklendireceğinin eğitimini veririz. Geleneksel ile moderniz mi aynı potada eriterek eserleri güncel bir şölene çevirmek mümkündür.

Sergiler ?

Her yılsonu öğrencilerimizle mutlaka sergi açıyoruz. Bizim özellikle sergilerimizle yüklendiğimiz sorumluluk ve vizyonumuz İzmir halkına, toplumumuzun yani bizim de bir sanatımız olduğuna dikkat çekerek farkındalık yaratmaktır.